DISTANSKURS I MODERN HEBREISKA

“Jag tycker distans fungerade mycket bra. Stämningen var mycket bra, och Gladys fick igång samtal och skämt.” – Deltagare, HT 2020

“Digitalt har fungerat utmärkt, såväl under Danits som Gladys kurs.” – Deltagare, HT 2020

“Gladys gjorde ett fantastiskt arbete. Alltid lyhörd och hjälpsam..” – Deltagare, HT 2020

“Mycket god stämning i Anats grupp. Jag är glad över möjligheten till distanskurs då jag inte bor i Stockholm.” – Deltagare, HT 2020

Distanskurs: Modern hebreiska termin 1
På denna kvällskurs får du lära dig alfabetet och vokalerna, vanliga ord och enkla fraser, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik. Kursen vänder sig till dig som inte har några förkunskaper alls i hebreiska. Ansök till kursen modern hebreiska termin 2 om du kan lite hebreiska sedan tidigare. Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena. Hemuppgifter som motsvarar ett par timmar i veckan ingår i upplägget.
Kursen är den första av två på nivå A1 i på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk. Läs om den europeiska referensramen för språk HÄR.
Kursböcker: “Jag läser hebreiska från alef till tav” (Danit Toledo Andersson) & “Shalom Ivrit 1 – Välkommen till modern hebreiska” (Nili Ziv, Hillelförlaget 2010). Du har möjlighet att köpa ena boken av skolan, den andra behöver du köpa på egen hand.

Distanskurs: Modern hebreiska termin 2
På denna kvällskurs får du lära dig vanliga ord och fraser som passar till olika situationer, som på caféet, i taxin med mera, att kunna berätta om dig själv, hur man ställer frågor och ger lättförståeliga svar på hebreiska. Dessutom studerar vi grundläggande grammatik och fortsätter utöka förmågan att läsa och skriva. Kursen riktar sig till dig som har avslutat en termins studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper (alfabetet med vokaler, grundläggande läsförmåga samt några enkla fraser). Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena. Hemuppgifter som motsvarar ett par timmar i veckan ingår i upplägget.
Kursen är den andra av två på nivå A1 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk. Läs om den europeiska referensramen för språk HÄR.
Kursböcker: “Jag läser hebreiska från alef till tav” (Danit Toledo Andersson), “Shalom Ivrit 1 – Välkommen till modern hebreiska” (Nili Ziv, Hillelförlaget 2010) och “Shalom Ivrit 2 – Välkommen till modern hebreiska” (Nili Ziv, Hillelförlaget 2010). Du har möjlighet att köpa en bok av skolan, de andra behöver du köpa på egen hand.

Distanskurs: Modern hebreiska termin 3
Vi fortsätter att tillsammans utveckla ordförråd och kunskaper i grammatik som exempelvis prepositioner. Du ges tillfälle att konversera och testa på att jobba med längre texter. Kursen riktar sig till dig som har avslutat två terminers studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper. Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena. Hemuppgifter som motsvarar ett par timmar i veckan ingår i upplägget.
Kursen är den första av två på nivå A2 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk. Läs om den europeiska referensramen för språk HÄR.
Kursbok: Hebrew and Israel first steps” (Irit Amit-Cohen & Noga Perry, Achiasaf Publishing 2008) och “Shalom Ivrit 3 – Välkommen till modern hebreiska” (Nili Ziv, Hillelförlaget 2010). Du har möjlighet att köpa en bok av skolan, den andra behöver du köpa på egen hand.

Distanskurs: Modern hebreiska termin 4
Vi fortsätter att tillsammans utveckla ordförråd och kunskaper i grammatik och konversation. På kursen jobbar vi aktivt med att fördjupa kunskaperna gällande exempelvis tempus och personliga pronomen. Kursen riktar sig till dig som har avslutat tre terminers studier i hebreiska på folkhögskolan eller har motsvarande kunskaper. Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena. Hemuppgifter som motsvarar ett par timmar i veckan ingår i upplägget.
Kursen är den andra av två på nivå A2 på den globala skalan för språkfärdigheter som finns i den gemensamma europeiska referensramen för språk. Läs om den europeiska referensramen för språk HÄR.
Kursbok: “Hebrew and Israel first steps” (Irit Amit-Cohen & Noga Perry, Achiasaf Publishing 2008). Du har möjlighet att köpa boken av skolan.

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. Deltagare använder egen laptop eller läsplatta.

Notera att du endast kan antas till en nivå (exempelvis Modern hebreiska termin 2 och Modern hebreiska termin 3) under samma termin. Vill du läsa båda kurserna kan du söka till den ena denna termin och den andra en kommande termin. Är du osäker på vilken nivå som passar dig, är du välkommen att kontakta oss på info@paideiafolkhogskola.se.

Bruchim habaim!

Kursinformation

Tider och lärare

Modern hebreiska termin 1
Helgfria måndagar 17.00–19.00.
Lärare: Danit Toledo Andersson.
Kursstart måndagen den 30 augusti.

Modern hebreiska termin 2
Helgfria måndagar 09.30–11.30.
Lärare: Danit Toledo Andersson.
Kursstart måndagen den 30 augusti.

Modern hebreiska termin 3 
Helgfria tisdagar 17.00–19.00.
Lärare: Anat Samuelsson.
Kursstart tisdagen den 31 augusti.

Modern hebreiska termin 4
Helgfria måndagar 17.00–19.00.
Lärare: Gladys Lebsund.
Kursstart måndagen den 30 augusti.

Notera att kurserna ges online.
Respektive kurs omfattar 14 tillfällen.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Sista ansökningsdatum är 20 juni.
Ansökan till denna kurs är nu stängd.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post senast 2 veckor före kursstart.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kurser beror på vilken nivå du söker till, och om du köper boken genom skolan eller på egen hand.
Du kan se respektive kostnad i ansökningsformuläret.
Kostnad för kursen betalas via faktura.
Information om betalning skickas i samband med välkomstbrev.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.