DISTANSKURS: DET JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 2

“Jag har gått första delen av kursen och blev mycket intresserad och nöjd, vill fortsätta med andra delen. Bra lärare!” – Deltagare, HT 2020

“En fantastisk lärare som är extremt duktig i sitt ämne, och dessutom väldigt engagerad och entusiastisk. Varje föreläsning var så bra!” – Deltagare, HT 2020

Det judiska folkets historia del 2: Från den babyloniska fångenskapen till det kristna “Terra Sancta” – 586 f.v.t. till 400-talet e.v.t.

Denna kurs är en kronologisk fortsättning av kursen Det judiska folkets historia del 1. Kursen kan även läsas fristående.

Följ med på en resa genom en kritisk tid i det judiska folkets historia, en skildring av ett folks utveckling och överlevnad i skuggan av stora imperier, som kom att lämna avtryck i världens historia och som påverkar judenheten än idag.

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från återkomsten till Sion efter den babyloniska fångenskapen och fram till korstågen, via den andra tempelperioden, Jesus liv, Mishnan och den talmudiska perioden och den sena antiken, med den muslimska erövringen av det heliga landet.

Till vår hjälp under resan kommer vi främst använda oss av två redskap. Det första verktyget i vår hand är historiska källor, både i form av de främst religiösa verken Bibeln, Mishna och Talmud, men även och kanske främst i form av historiska verk, såsom Josephus Flavius skrifter, och andra historiska skildringar av romerska, grekiska och arabiska historiker. Vårt andra redskap, som hjälper oss tolka och förstå skildringarna i de historiska skrifterna, är det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med de historiska källorna i ena handen och arkeologin i andra handen kommer vi söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet det judiska folket utvecklades och levde i. Vi kommer undersöka hur judendomen utvecklades från nationell kult till religionen vi idag känner till som judendomen – den rabbinska judendomen.

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. Deltagare använder egen laptop eller läsplatta.

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i avgiften för denna kurs.

Om läraren
Daniel Leviathan är för närvarande forskarstuderande i judaistik vid Lunds Universitet. Han är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Foto: Paideia Folkhögskola.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Kursen ges på distans och omfattar 13 tillfällen á 1-1,5 timmar.

Undervisningen sker dels genom förinspelade lektioner (10 stycken) och dels via digitala träffar (3 stycken) med läraren.
Digitala träffar: 28/3, 2/5, 30/5 (kl. 19:00 -20:00)

Kursstart
Måndagen 7 mars.
Notera att kursen ges online.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.
Välkommen med ansökan om restplats senast den 31 december.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart.
Vänligen kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i samband med välkomstbrev.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.

ANSÖK HÄR