DET JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 1 (DISTANS)

“Tycker att den här gett mig nya insikter om delar av antikens historia, men framför allt om det som skulle bli det judiska folkets historia och därmed min historia.” – Deltagare, HT 2021

“Kursen är mycket intressant och givande och läraren är väldigt kunnig, trevlig att lyssna på och engagerad.” – Deltagare1, HT 2021

DET JUDISKA FOLKETS HISTORIA DEL 1
Från kanaanéer till israeliter. Det judiska folkets historia mellan Abraham och den babyloniska fångenskapen.

Följ med på en resa genom det judiska folkets tidiga historia, en skildring av ett litet folks uppkomst i skuggan av stora imperier, som kom att lämna stora avtryck i världshistorien.

I denna kurs kommer vi att utforska det judiska folkets historia från dess begynnelse och fram till och med det första templets förstörelse och den babyloniska fångenskapen, via patriarkernas liv, uttåget ur Egypten, David och Salomos förenade rike och de två israelitiska kungadömena: Juda och Israel.

Till vår hjälp genom resan kommer vi främst använda oss av två redskap, som ibland kompletterar varandra och ibland reducerar varandra. Det första verktyget är Bibeln, främst Tanach (Gamla testamentet), som berättar många av de enastående berättelserna från det judiska folkets tidiga historia. Men vad är sanningshalten bakom dessa berättelser? Ska de räknas som en historisk källa eller är det myter och sagor? För att svara på denna fråga har vi vårt andra redskap, det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Med Bibeln i ena handen och arkeologin i andra handen kommer vi således söka efter det judiska folkets historia och den historiska verklighet i vilken det judiska folket utvecklades och levde. 

Förkunskaper
För ansökan till denna kurs behövs grundläggande datorvana och kunskaper i att använda den digitala plattformen Zoom. Skolan erbjuder Zoom-manualer och ett träningstillfälle inför kursstart. 

Kursmaterial
Kursmaterial ingår i kostnaden för denna kurs.

Om läraren
Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

Foto: Paideia folkhögskola.

ANSÖK HÄR

Kursinformation

Tider
Helgfria måndagar, på distans.
Undervisningen sker dels genom förinspelade lektioner (9 stycken) och dels via digitala träffar (3 stycken, kl. 19:30-20:30) med läraren.

Kursstart
Måndagen 5 september.
Kursen omfattar totalt 12 tillfällen, varav 9 förinspelade och 3 via Zoom.

Lärare
Daniel Leviathan.

Ansökan
Välkommen att ansöka om restplats.
Ansökan är öppen till och med 31 juli.
Ansökan är öppen för alla från 16 år om inget annat anges.

Antagning
Antagningsbesked skickas via e-post cirka 2 veckor före kursstart. Kontrollera din skräppost om du saknar besked.
Klicka här för att läsa mer information om hur du söker och beslut om antagning.

Kostnader
Kostnad för kursen är 200 kr som betalas via faktura.
Information om betalning skickas i antagningsbesked.
Klicka här för att läsa mer information om kostnader.

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare ansöker.
Spridningen av covid-19 kan medföra ändringar.
Folkhögskolans profilkursverksamhet har stängt vid judiska helgdagar och på röda dagar.

Kontakt
Kursansvarig Ivana Koutnikova.
E-post: info@paideiafolkhogskola.se.

Vanliga frågor och svar
Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om profilkurser.

ANSÖK HÄR