BIBELN: MELLAN MYT OCH VERKLIGHET

Bibeln, både det Gamla och Nya Testamentet, är full med enastående berättelser om människor så som Abraham, Moses, kung David och Jesus. Men vad är sanningshalten bakom dessa berättelser? Ska de räknas som en historisk källa eller är det myter och sagor? Denna kurs ämnar analysera och diskutera den historiska verkligheten bakom Bibelns berättelser med hjälp av det breda och rika arkeologiska material som hittats de senaste hundra åren genom den moderna arkeologiska forskningen. Vi kommer diskutera frågor som israeliternas ursprung, uttåget ur Egyptens historicitet, kung David och kung Salomos förenade rike och den verklighet som Jesus levde i.

Om läraren:
Daniel Leviathan är fältarkeolog med en masterexamen i arkeologi, den antika Mellersta östern och senantika studier från Hebrew University i Jerusalem. Han har specialiserat sig inom hellenistisk, romersk och senantik arkeologi, konst, religion och kultur, med fokus på Israel och den Mellersta östern.

 

Tider
Kursstart: onsdagen den 3/10. Tid: 17.30-19.00. Kursen omfattar åtta tillfällen följande datum: 10/10, 17/10, 24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 21/11.

Lärare
Daniel Leviathan

Ansökan
Kursen är fulltecknad.

Antagning
Kursen är fulltecknad.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. En avgift för material mm. tas ut. Uppgifter om betalning skickas i samband med välkomstbrev. För mer information om avgifter se: http://paideiafolkhogskola.se/wp-content/uploads/2018/05/Riktlinjer-f%C3%B6r-materialkostnad-mm.pdf

Övrigt
Kursen ges under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Folkhögskolan har stängt vid judiska helgdagar.

Kontakt
Kursansvarig Rachel Baran, rachel.baran@paideiafolkhogskola.se 08-679 55 55